Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Kreditna sredstva za izvanredno održavanje županijskih cesta - TRI MILIJUNA ZA PRESVLAČENJE NAŠIH CESTA1.6.2003.


Županijsko poglavarstvo utvrdilo je prijedlog raspodjele 48 milijuna kuna koje će se utrošiti na izvanredno održavanja i modernizaciju županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije. Toliko je sredstava osigurano podizanjem kredita sukladno potrebama ulaganja u ceste županijske nadležnosti, a koje su u lošem stanju.


Redovna sredstva za održavanje i rekonstrukciju cesta već su raspoređena no niti približno ne zadovoljavaju potrebe. U županijsku cestovnu infrastrukturu trebalo bi prema studiji uložiti minimalno 400 milijuna kuna kako bi se stanje dovelo u zadovoljavajuće okvire. Od oko 45 milijuna kuna prikupljenih najvećim dijelom od godišnje naknade za korištenje cesta koju vlasnici vozila plaćaju prilikom registracije najveći će se dio utrošiti na popravak kolnika i udarnih rupa. Za obnovu prometnica u izuzetno lošem stanju raspoređeno je tek 8,5 milijuna kuna redovnih sredstava.


Kako su potrebe daleko veće Županijske ceste kreditno su se zadužile za dodatno ulaganje u tu namjenu u visini 48 milijuna kuna. Unatoč pojačanom ulaganju ove godine ukupna redovna i kreditna sredstva neće zadovoljiti ni četvrtinu procijenjenih potreba za popravcima cesta na području Županije.


Osigurana kreditna sredstva rasporedit će se po gradovima i općinama prema duljini prometnica na njihovom području, odnosno udjelu u ukupnoj cestovnoj mreži. Prioriteti cesta i dionica utvrdit će se temeljem ocjene stanja kolnika te u dogovoru s predstavnicima lokalne samouprave.


Na području Županije nalazi se 1.522 kilometra cesta. Od toga je 1,2 posto ili 28,1 kilometar na području općine Brckovljani te je za to područje predviđeno 888.031 kuna čime se može asfaltirati 8.073 četvorna metra cestovnih površina.


Prema ovakvom matematički izračunatom prijedlogu raspodjele kreditnih sredstava kakav je utvrdilo Poglavarstvo, uložit će se dodatnih tri milijuna kuna u popravak cesta na dugoselskom, brckovečkom i rugvičkom području. No završnu riječ o raspodjeli imat će županijski vijećnici koji će se sastati krajem lipnja.Objavljeno: 1.6.2003.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner