Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Brckovljani i Rugvica ne postižu dogovor s Dugim Selom Podjela imovine će se ipak riješiti arbitražom?2.10.2002.


Podjela zajedničke imovine između Grada Dugog Sela i Općina Brckovljani i Rugvica neće se moći izvršiti dogovorno, izjavio je načelnik općine Brckovljani Željko Funtek nakon što je, kako kaže, punih šest godina pokušavao da se ovaj bitan posao za njegovu općinu izvrši. Funtek glavnim krivcem što ne može doći do dogovora smatra Grad Dugo Selo čiji čelnici sve ovo vrijeme, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, izbjegavaju podjelu imovine. On ističe da je početkom ove godine sazvao sastanak predstavnika ovih triju jedinica lokalne samouprave na kojem je predložen sporazum po modelu podjele: 50 posto zajedničke imovine Dugom Selu, a po 25 posto općinama Brckovljani i Rugvica. Taj je model, kaže, osnovan na veličini zajedničkih ulaganja u vrijeme postojanja bivše Općine Dugo Selo i broja stanovnika iz 1971., 1981. i 1991. godine kao ključnog kriterija. Dok su Brckovljani i Rugvica taj sporazum potpisali, Dugo Selo to još uvijek nije učinilo, niti dalo o njemu bilo kakav pismeni odgovor što Funtek smatra omalovažavanjem ovih dviju općina, tim više što je bio predviđen i rok za završetak ovog posla, do 1. kolovoza 2002. godine. 


Funtek ističe da je Brckovljanima posebno važno brzo riješiti podjelu zajedničkog kancelarijskog prostora jer trenutačno Općinska uprava otežano radi u skučenom prostoru od 47 kvadratnih metara. Problem je ponovo aktualiziralo nedavno iseljenje Radio Martina iz zajedničkog prostora veličine 118 kvadratnih metara koji bi prema predloženom kriteriju podjele zadovoljio interese Brckovljana. Nekorektnim od Grada Dugog Sela smatra već i činjenicu da je šest godina taj prostor iznajmljivao Radio Martinu, bez da je dijelio najamninu sa suvlasnicima, a posebno sadašnje najave da bi se, bez obzira na interese Brckovljana, u taj prostor mogla proširiti Gradska knjižnica i čitaonica. Istovremeno na sjednici Gradskog vijeća Dugog Sela spominjala se i podjela zajedničke imovine po teritorijalnom principu, što bi značilo da bi sva zajednička imovina pripala Gradu. 


Kao ne-fer odnos Grada Funtek spominje i nedavna događanja u Dječjem vrtiću Dugo Selo u kojem je bez njegovog znanja smanjena kvota broja djece s područja Brckovljana, a da ova Općina nije bila obaviještena o tome već je i dalje uredno uplaćivala dotacije prema staroj kvoti. Vrtić je pohađalo 25, umjesto dogovorenih 40 mališana iz Brckovljana, a Općina je, kaže Funtek, izvršila godišnju uplatu u iznosu od 300.000 kuna, čime je također oštećena. 


Zbog svega toga Funtek smatra da dogovor više nije moguć, te je angažirao općinskog odvjetnika koji će zatražiti podjelu imovine kod Arbitražne komisije pri Ministarstvu pravosuđa koja će, smatra, riješiti spor u korist Općina Brckovljani i Rugvica. (Nenad Haleuš-Mali)Objavljeno: 2.10.2002.


shadow
banner banner banner banner banner