Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

MINISTAR DAVORKO VIDOVIĆ OTVORIO NOVOUREĐENE PROSTORE U "STANČIĆU"9.12.2002.


U prisustvu visokih gostiju iz Ministarstva rada i socijalne skrbi, Zagrebačke županije, Grada Dugog Sela, Općine Brckovljani, ravnatelja ustanova u sustavu socijalne skrbi s područja Županije i mnogih drugih, ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović 27. studenoga svečano je otvorio novouređene prostore u Centru za smještaj i rehabilitaciju "Stančić".


Prilikom otvaranja ministar Vidović prisjetio se vremena od prije dvije godine kada je Stančić bio više nego tužno mjesto, a sadašnje stanje može u potpunosti opovrgnuti tu tvrdnju.


- Moto svih nas uključenih u rad centra Stančić trebao bi biti - svake godine po dva odjela, kazao je Vidović, aludirajući na daljnju potrebu uređenja kompleksa zgrada i odjela u Centru, naglasivši kao prioritet rješavanje odvodnje.


Ministar se također osvrnuo na pokrenuti program decentralizacije ustanova u sustavu socijalne skrbi, kojim se želi, kako veli, prožimati cijelo društvo, odnosno centre, kao što je i Stančić, otvoriti i povezati s lokalnom zajednicom da ne budu samo spavaonice, već središnja mjesta u kojima će se pružati adekvatna skrb i njega korisnicima. Stančić ima vrlo važnu ulogu u ovom sustavu, a vođenje i rad ljudi u Stančiću, ministar je posebno pohvalio, te ponudio daljnju potporu Ministarstva i u budućnosti.


Cjelokupna vrijednost investicije koja je obuhvatila uređenje III. i IV. odjela namijenjenog smještaju korisnika, te uređenje objekta namijenjenog pedagoškoj rehabilitaciji korisnika, iznosi 3,5 milijuna kuna. Od tog iznosa Ministarstvo je osiguralo 3 milijuna kuna, dok je iz donacija osigurano oko 500.000 kuna. Novouređene prostore koji su se uređivali potkraj 2001. i tijekom 2002. godine najvećim dijelom financiralo je Ministarstvo rada i socijalne skrbi, te različiti donatori. Uređenje odjela namijenjenog smještaju korisnika većinom je obuhvatilo građevinske radove, saniranje vodovoda, kanalizacije i električnih instalacija, opremanje spavaonica, izgradnju nove nadstrešnice na terasi i drugo, a ukupno je utrošeno 3,2 milijuna kuna. Za adaptaciju objekta namijenjenog pedagoškoj rehabilitaciji korisnika, koji je dobio centralno grijanje i dovod tople vode, investirano je 309.000 kuna.


Prilikom otvorenja prostora župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić predložio je da svi prisutni budu više angažirani u daljnjoj pomoći Centru, u čemu neće izostati niti pomoć Županije. Načelnik Općine Brckovljani, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Centra Stančić, Željko Funtek pohvalio je dosadašnje napore u radu Centra i istaknuo vrlo dobru suradnju s lokalnom zajednicom u provođenju izvan-institucijskih programa (distribucija toplih obroka, edukacija obitelji udomitelja, itd).


Posjetitelji, osim što su se mogli uvjeriti u dosada učinjeno, mogli su uživati u prigodnom programu otvaranja u kojem su s malom modnom revijom, izvedbom "Labuđeg jezera" i pjesmama sudjelovali sami korisnici Centra, a održan je i kratki koncert učenika Glazbene škole "Ivan Zajc"iz Zagreba. (Iva Grgić)


   
 


Objavljeno: 9.12.2002.


shadow
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner