Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Izgradnja vrtića još uvijek neizvjesna - U PRORAČUNU NEDOSTAJE 3 MILIJUNA9.12.2002.


Na 10. sjednici Općinskog vijeća Općine Brckovljani, održanoj 20. studenog, većinski je prihvaćen prijedlog o izmjenama i dopunama proračuna Općine Brckovljani za 2002. godinu čiji je ukupni iznos od 10.642.800 kuna umanjen za 3,3 milijuna kuna. Velike razlike u iznosu načelnik općine Željko Funtek objašnjava neostvarenom prodajom poljoprivrednog zemljišta u tekućoj godini zbog čega je nužno učiniti rebalans kako bi se dobio proračun koji bi odgovarao realnoj situaciji. Nezadovoljstvo je izbilo u redovima HDZ koji su takav proračun nazvali neprihvatljivim i prenapuhanim.


- Još smo i prije ukazivali na njegovu napuhanost. Ne prihvaćamo ovakvo rebalansiranje jer u izmjenama i dopunama ne vidimo koliko je novaca već uloženo i isplaćeno, kazao je vijećnik Marijan Šola (HDZ). Naime, kako je objasnio Šola, puno je stavki koje se nisu uopće počele izvršavati, kao što je preuređenje društvenog doma u Prikraju za 10.000 kuna, u Gredi 30.000 kuna, a u što ništa nije uloženo. DVD-u Prečec je trebalo donirati 100.000 kuna, a sada ona iznosi 20.000 kuna. Isto tako nije postavljen niti jedan prometni znak iako je za njih predviđen iznos od 75.000 kuna. Ne vidi se koliko je novaca potrošeno, već samo koliko će se potrošiti, kazao je Šola.


Načelnik odgovara da se planirani novci za dom u Prikraju nisu počeli koristiti zbog toga što KUD "August Cesarec" u navedenim prostorijama održava probe te još uvijek nije dobivena njihova suglasnost. Istaknuti su i neizvjesni prihodi od komunalnih djelatnosti s tim da su opomene neplatišama poslane.


Najduža rasprava oko prihvaćanja prijedloga proračuna Općine Brckovljani za 2003. godinu vodila se oko amandmana SDP-a o izgradnji vrtića i povećanja donacije Rukometnom klubu Stančić od sadašnjih 50.000 na 75.000 kuna budući da će sljedeće godine postati domaćini rukometnog turnira koji im je ponuđen na ovogodišnjem turniru u Češkoj.


- Mi prihvaćamo iznos proračuna, ali se ne slažemo s njegovim sastavom, istaknuo je Darko Batišta (SDP) nastavljajući kako je izgradnja vrtića krucijalni projekt koji ima istu vrijednost kao i izgradnja komunalije. Želimo da se proporcionalno smanji iznos s drugih stavaka i prebaci na ova dva amandmana, kazao je Batišta. Odgoj mladih i djece je baza koja kasnije čini dobrog građana i siguran sam da se u takvom segmentu ne može pogriješiti. Na našem prostoru ne postoje privatne inicijative te je za nas to bitno pitanje, važno kao i odvodnja, plinovodi i njegova brza realizacija. Ceste smo asfaltirali na 24 rate, vodu na 36, mogli bismo i vrtić na taj način realizirati, naglasio je Batišta.


- Moramo se usredotočiti na cjevovod, objašnjava načelnik, jer bi građani rješenjem tog problema morali puno manje plaćati. Izgradnjom bi se smanjili iznosi građana za 20 posto. Za svako dijete uplaćujemo 10.000 kuna godišnje, nastavlja Funtek, ističući da je ekonomska cijena za jedno dijete previsoka te da građani plaćaju 150 kuna vise od istih u Dugom Selu jer Općina nije u mogućnosti i taj iznos uplatiti. Načelnik je istaknuo kako bi izgradnja vrtića i njegovo puštanje u funkciju, te isplate ekonomskih cijena za 100 djece iziskivalo previše novaca kojih Općina zasada nema, a od kojih se ne bi dobivao profit.


- Mi ne možemo paralelno s izgradnjom vodovoda ulaziti u gradnju drugih projekata jer nismo dovoljno jaki za takvu realizaciju, objasnio je Milan Kralj, predsjednik Općinskog vijeća.


Amandmane SDP-a podržali su i zastupnici HDZ-a koji su predložili uvođenje koncesije za izgradnju vrtića. S takvim prijedlogom se složio i načelnik navodeći da se ipak s njegovom realizacijom ne može odmah krenuti dok se ne dobije rješenje prostornog plana. Prema zakonu, nastavio je Funtek, mi ne možemo krenuti u nova dugovanja dok ne riješimo postojeća jer ona smiju iznositi samo 20 posto od ukupnog iznosa proračuna.


Rasprava je završila povlačenjem amandmana SDP-a za povećanje donacije RK "Polet" i prihvaćanjem amandmana o izgradnji vrtića i to na način da će se iz proračuna odvojiti 27.000 kuna potrebnih za prikupljanje potrebne projektne dokumentacije. Načelnik je neprihvaćanje povećanja iznosa donacije Rukometnom klubu obrazložio da je sama inicijativa trebala krenuti s njihove strane i da bi se klub trebao više posvetiti marketingu kako bi imao vlastite prihode.


Prihvaćen je i prijedlog vijećnika HSS-a Zvonimira Kutice o doniranju lovačkih društava u iznosu od 5.000 kuna. Prijedlog proračuna Općine Brckovljani za 2003. godinu u iznosu od 10,4 milijuna kuna kao i odluka o njegovoj provedbi prihvaćeni su većinskom odlukom vijećnika i to u omjeru 8 za i 3 protiv.


Vijeće je jednoglasno prihvatilo prijedloge odluke o komunalnim djelatnostima koje se mogu obavljati na temelju koncesije i pisanog ugovora u Općini Brckovljani.U ime SDP-a Darko Batišta je predložio tematsku sjednicu Vijeća s temom "Slobodno vrijeme mladih u Općini Brckovljani što je i prihvaćeno kao neslužbeni dio Općinskog vijeća koji bi se trebao realizirati sljedeće godine u veljači. (K. K. i Iva Grgić)Objavljeno: 9.12.2002.


shadow
banner banner banner banner banner