Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Riješeni nesporazumi oko izbora Školskog odbora u OŠ Stjepan Radić30.10.2001.


Sukladno izmjenama i dopunama Zakona o školstvu do 1. rujna trebalo je u osnovnim školama uskladiti akte. Trebalo je donijeti novi Statut prema kojem će se izabrati školski odbor koji upravlja školom. U Osnovnoj školi "Stjepan Radić" u Božjakovini, kako je rečeno na sastanku Vijeća roditelja, ti poslovi nisu obavljeni u roku, a niti izbor dvoje članova iz sastava Vijeća roditelja u Školski odbor nije prošao bez poteškoće. Na prvoj sjednici Vijeće roditelja biralo je dva člana između više kandidata u Školski odbor. Željko Funtek dobio je 6, a Vinka Puntarić 5 glasova. Upozoreno je kako 5 glasova nije dovoljno za izbor u Školski odbor, već je potrebna natpolovična većina prisutnih tj. 6 glasova od 11 članova Vijeća. No ravnatelj škole Pelivanović izjavio je kako je sve u skladu sa zakonom. Uslijedila je konstituirajuća sjednica Školskog odbora, donošenje Statuta, nakon čega je utvrđeno da izbor članova u Školski odbor na sjednici Vijeća roditelja nije sukladan statutarnoj odredbi. Takvo je obrazloženje izneseno na 2. sjednici Vijeća roditelja na kojoj je prihvaćen zapisnik s prve sjednice, a u zapisniku između ostalog stoji kako je gospođa Puntarić dobila 5 glasova, što nije dovoljno za pravovaljani izbor u Školski odbor. Stoga se pristupilo ponovnom izboru jednog člana Vijeća roditelja u Školski odbor. Istaknuto je dvoje kandidata, a nakon javnog glasovanja izabran je Božo Graberec. Sada je Školski odbor kompletan, a članovi izabrani sukladno važećem Statutu škole, rečeno je na sjednici Vijeća roditelja koja zbog ponovljenog izbora, verifikacije zapisnika s prethodne sjednice i rasprave oko svega toga, nije protekla u ugodnom raspoloženju. Ravnatelju škole Pelivanoviću zamjereno je zbog nepripremljenosti sjednica, zbog prekoračenja roka u usklađivanju akata sa zakonom, te zbog pokušaja utjecaja na izbor kandidata za članove Školskog odbora u čemu je nastojao, kako je rečeno, izbjeći kandidate koji su ujedno i predstavnici općinske vlasti. No izabrani članovi Odbora - Funtek i Graberec tvrdili su kako u Školskom odboru ne predstavljaju Poglavarstvo niti Općinsko vijeće, već su predstavnici roditelja izabrani u Vijeće ispred razreda u kojima su njihova djeca.


Čitav postupak oko ponovljenih izbora i kritičkog osvrta na svoj rad, ravnatelj Pelivanović nazvao je "pokušajem da ga se pošalje na ulicu nakon brojnih godina staža ostvarenih u prosvjeti", što je većina članova Vijeća roditelja odbacila kao neosnovano.


Nema razloga za takvo razmišljanje, rečeno je na sjednici, uz izjavu kako se ne radi o slanju "na ulicu" već o obvezi poštivanja zakona.
(Nada Kozić)Objavljeno: 30.10.2001.


shadow
banner banner banner banner banner