Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

KUSANOVEC11.10.2001.


To je jedno od pitomih sela koja su se smjestila usred ravnice i dijele bregovito Prigorje od maglovite Posavine. lako malo, već odavno sudjeluje aktivno u životu Općine Brckovljani.


Povijesni izvori feudalni posjed pod nazivom Kusinov ili Kusinovci prvi put spominju 1541. godine kao dio gospoštije Rakovec u kojoj ostaje do 1848. godine koja je označila pad feudalnog sustava. Još se početkom prošlog stoljeća Kusanovec nalazio u općini Vrbovec, odnosno Lonjica, da bi sredinom prošlog stojeća pripao pod okrilje ove općine. Danas je Kusanovec mjesto od dvadesetak kuća i broji oko svega pedesetak stanovnika. Od glavne prometnice, koja se nalazi u Prikraju, udaljen je 3,5 kilometara. Cesta kojom ne prolazi niti jedan autobus osim školskog, vrlo je uska i istrošena. Tek je nedavno Kusanovec dobio vodu, plin i uličnu rasvjetu, što je pohvalno za općinske vlasti koje o tome skrbe, no ipak nedovoljno za mještane. Pitanje je kako mladi gledaju na takvo stanje?


Marija Brezarić, jedna od desetak srednjoškolaca koji žive u Kusanovcu, potvrđuje:


- Kusanovec je lijepo selo koje svi mi volimo na svoj način, ali nismo sigurni postoji li tu budućnost za nas mlade. Svakako bi trebalo početi od najosnovnijih stvari kao što su krčenje šikare uz cestu, uvođenje autobusnih veza, otvaranje trgovine, osnivanje vatrogasnog društva... 


Zahtjeva je mnogo, ali je upravo njihovo ostvarenje glavni osiguravatelj opstanka, ne samo Kusanovca, već i ostalih manjih sela u okolici. Stanovnici Kusanovca imaju vjeru u poboljšanje života u njihovom selu, te, kao što je jednom napisao nekadašnji osmoškolac, danas već student Stjepan Horvat, govore: "Kusanovec, moje lepe sele, vu tebe je navek se vesele!"     (M.Sruk)Objavljeno: 11.10.2001.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner