Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

ŠPORTSKA DVORANA U BOŽJAKOVINI NAPOKON ZAVRŠENA14.5.2001.


Ministar Strugar poklonio lopte i najavio promjene koje će školu učenicima učiniti privlačnijom.


Uz nazočnost brojnih gostiju među kojima su bili saborskih zastupnik Stjepan Dehin, župan Zagrebačke županije Branimir Pasecky i predsjednik Županijske skupštine Miroslav Ivoš, ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar otvorio je 28. travnja školsku športsku dvoranu pri Osnovnoj školi Stjepan Radić u Božjakovini. Tom prigodom ministar Strugar kazao je da je upravo Radićeva parola "prosvjetom k slobodi" i danas aktualna, te da je unatoč svemu i danas znanje jedan od najvećih potencijala naše zemlje. Budućnost škole je u zajednici učitelja, roditelja i učenika, dodao je Strugar, koji je, predajući dvoranu na korištenje, učenicima poklonio i jedan set lopti.


Dvorana u Božjakovini je, prema njegovim riječima, jedan od 115. objekata, koliko ih se trenutačno gradi u školstvu, a ove bi ih godine trebalo biti završeno 27, što će, kako je naglasio Strugar, biti osnova za početak promjene školstva kojim bi škola učenicima trebala biti daleko privlačnija nego što je sada.


O razvoju školstva koje na području općine Brckovljani ima tradiciju još od 1830. godine govorio je predsjednik Općinskog vijeća Brckovljani Milan Kralj. Zanimljivo je, rekao je Kralj, da je uz osnovnu školu Božjakovina nekada imala vrtlarsku školu, te školu za domaćice, a Lupoglav školu za zidare, da bi krajem sedamdesetih godina ovoga stoljeća cijelo područje sadašnje općine ostalo bez ikakve škole. No to je sada nakon izgradnje nove škole i dvorane bitno izmijenjeno. 


Ravnatelj škole, Jozo Pelivanović izračunao je da je izgradnja dvorane trajala punih 110 mjeseci, a sada će je koristiti 680 učenika zahvaljujući prije svega načelniku Funteku, istakao je. Svečanost otvorenja dugo očekivane dvorane pratio je bogat kulturno umjetnički program. Glazbene, literarne i plesne nastupe pripremili su učenice OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine.


Nakon svečanog otvorenje objekta, uzvanici i domaćini razgledali su lijepo i funkcionalno uređenu unutrašnjost dvorane, te su udarcima nogom "testirali" čvrstoću poda i kvalitetu lopti koje je ministar Strugar poklonio učenicima škole. Učenici su ministru uručili prigodan dar u znak sjećanja na boravak u Božjakovini, a načelnik Funtek uručio mu je priznanje što mu je Općinsko vijeće Brckovljana dodijelilo prigodom Dana općine.


Dvorana na prijelazu milenija
 


 

 Gradnja je započela još u prošlom mileniju, - kazao je načelnik Funtek.- Kostur zgrade sa željeznom krovnom konstrukcijom krovišta bez pokrova izgrađen je još 1992. godine. Tako je stajao do 1997. Od 1994. tražili smo tehničku i financijsku dokumentaciju, koju nismo našli niti dobili. Upućivani smo na različite adrese: građevinskoj tvrtki "Dom" koja je izvodila radove, čelnicima ondašnje općine Dugo Selo koji su ugovarali i nadzirali gradnju. Nešto smo našli od dokumentacije, no dnevnik izvedenih radova na temelju kojeg se vršilo plaćanje, nije nam bio dostupan. Izvođač radova teretio nas je za neplaćeni dug, što nas nije iznenadilo. Zatražili smo vještačenje i procjenu izvedenih radova, prema kojoj je utvrđeno da izvedeni radovi vrijede 180 000 DEM, a prema financijskoj dokumentaciji plaćeno je u protuvrijednosti 536 000 DEM izvođaču radova - što je ogromna razlika!? 


Gradnja je nastavljena 1997. godine kad je Ministarstvo prosvjete i športa osiguralo 700 tisuća kuna za stolariju i krovište. U 1998. to ministarstvo osiguralo je 1, 7 milijuna kuna, no morali smo izmijeniti projektnu dokumentaciju, što je potrajalo mjesecima, tako nismo realizirali odobrena sredstva, koja su skinuta izmjenom državnog proračuna. Temeljem izmijenjene dokumentacije u 1999. godini raspisan je natječaj i izabran ponuditelj radova s ponudom 2,8 milijuna kuna bez unutarnje opreme, no tadašnja ministrica Ivanišević izbor nikad nije potvrdila. Za 2000. godinu u državnom proračunu predviđeno je 100 000 kuna, što je nakon podnesenog amandmana saborskog zastupnika Stjepana Dehina prethodnim dogovorom povećano na 2 milijuna kuna. Novi ministar Strugar potpisao je odabir izvoditelja "Zagorje graditeljstvo", započeli su radovi koji su završeni neposredno pred otvorenje dvorane.


-Čitavo desetljeće djeca su dvoranu gledala nedovršenu, a od sada imaju mogućnost koristiti je zahvaljujući mnogima - zastupniku Dehinu, ministru Strugaru i njegovim pomoćnicima. Sretni smo što smo je otvorili i djeci na korištenje predali pri kraju ovog mandata - naglasio je načelnik Funtek.(Nenad Haleuš Mali)               Objavljeno: 14.5.2001.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner