Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Korisni i zanimljivi sadržaji poboljšavaju kvalitetu života korisnika u Centru Stančić12.4.2001.


GLAZBA, ŠPORT I SUSRETI


Zaposlenici Centra Stančić neprestano su u traganju za sadržajima i metodama kojima bi život svojih štićenika - osoba s posebnim potrebama učinili što kvalitetnijim, koliko je to moguće s obzirom na njihovo zdravstveno stanje. Novo vodstvo Centra na čelu s ravnateljicom Jasnom Lesički, kao i krug stručnjaka koji tamo rade humanim i stručnim odnosom prema štićenicima potiču ovakve aktivnosti.


GLAZBOTERAPIJA ZA OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA


U Centru je održan prvi stručni skup na ovu temu uz odaziv stručnjaka iz drugih centara, te izlagača koji se bave primjenom glazbe u terapiji osoba s oštećenjima. Prva izlagačica bila je prof. Louise Lang iz Londona, trenutno voditeljica Centra za glazboterapiju PAVAROTI u Mostaru. Izložila je dio znanja stečenog na studiju, svoja iskustva i nove ideje, a novosti s međunarodnog simpozija o primjeni glazboterapije održanog nedavno u Ljubljani prenio je prof. David Vezjak iz Slovenije. Nakon izlaganja svečano je otvoren novi dio glazbenog kabineta tzv. "Blue room". Plava soba namijenjena je za opuštanje korisnika s oštećenjima. Uz udobne fotelje za ljuljanje, opuštajuću glazbu i svjetlosne efekte (koji su dar tvrtke "M&D" vl. Dražena Karne), koriste se eterična ulja, a sve u namjenu oslobađanja napetosti, nezadovoljstva i boljeg psihičkog stanja korisnika. Na odjelu s teškim oštećenjima postavljen je i razglasni sistem za provođenje terapije glazbom. Stručni skup održan je na inicijativu Slavice Bevande Jurić, prof., uz odobrenje nadležnog ministarstva, te uz podršku stručnjaka iz Londona prof. Nigela Osborna koji će iskustva iz Stančića primijeniti pri osnivanju sličnog centra u Pakracu.


OSNOVANO DRUŠTVO SPECIJALNIH ŠPORTOVA STANČIĆ


U cilju promicanja i razvitka te unapređenja specijalnog sporta za osobe s posebnim potrebama osnovano je društvo prilagođeno korisnicima centra. Osim popularizacije zdravog načina života društvo, koje trenutno ima 16 članova, pripremati će se za sudjelovanje na natjecanjima u organizaciji Specijalne Olimpijade Hrvatske. Zdravi način života i puno kretanja u prirodi za dobrobit i poboljšanje kvalitete života štićenika jedan je od osnovnih ciljeva. Društvo očekuje pomoć matičnog Centra a izvan njega pokušava naći sponzore i sve ljude dobre volje koji žele pomoći na bilo koji način u ovoj aktivnosti. Kretanje, vježbe, igre i iskustveno učenje u prirodi najviše će biti zastupljeni u budućem radu društva. Članove čeka puno hodanja, istraživanja, izleti u prirodu, druženje, sportski susreti s prijateljima iz drugih centara, organizirano zimovanje sa ski-programom, ljetovanje sa školom plivanja. Planiraju posjete sportskim priredbama, ribolov, vožnju biciklima i drugo, a svaki novi član, svaka pomoć znači ujedno veći poticaj za rad, tvrdi voditelj ovih aktivnosti Ivan Novak, prof. tjelesne kulture u Stančiću.


UREĐENJE OKOLIŠA, POSJETE, DONACIJE


Akcija čišćenja i uređenja okoliša pod nazivom "I mi ovdje živimo" održana je u subotu, 7. travnja. S velikih zelenih površina u Centru uklonjeni su nepoželjni otpaci i posađeno ukrasno bilje, uređene su staze i prilazi odjelima, igralište, travnjaci, posađeno je cvijeće. Akciju su proveli zaposlenici Centra uz pomoć štićenika koji su im se pridružili prema željama i mogućnostima. Ovu aktivnost sponzorirale su tvrtke MAREŠ i MAHAČ Dugo Selo, MBM d.o.o. Lučko,  HORTIKULTURA - Zagreb, Cvjećarnica Štefice Puž, PECINA Zagreb i VULJANKOVIĆ iz Vrbovca.


Uoči blagdana u posjet štićenicima dolaze učenici OŠ Jastrebarsko koji su prikupili sredstva za kupnju televizora i videorecordera, te učenici OŠ Graberje koji će korisnike darivati pisanicama i kolačima. Dolaze župljani sa župnikom iz Gredeca koji će centru uručiti sredstva za kupnju pomagala za invalidne osobe.


Uoči blagdana u humanitarnu akciju za Centar Stančić uključiti će se i McDonalds u Jurišićevoj ulici gdje će glumci Rene Bitorajac, Tarik Filipović i Bojana Gregurić prodavati hamburgere i druge proizvode, a sav prihod namijenjen je ovom centru. Akciju će podržati i zagrebački gradonačelnik Bandić koji će svojim dolaskom skrenuti pozornost javnosti na potrebe osoba s oštećenjima. 


Prije Uskrsa u Stančiću očekuju posjet humanitarne udruge "Convoi of hope" koji dopremaju četiri kamiona odjeće, igračaka, posteljine, namještaja, hrane, pomagla i sličnih korisnih predmeta. 


Tvrtka "Hidrocomerce" donirala je novac za troškove liječnika opće prakse, a "Mercatone" bon u vrijednosti 70.000 kuna za štićenike. Donacije su ostvarene posredovanjem predsjednika Mesića. (Nada Kozić)Objavljeno: 12.4.2001.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner