Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

NOVE ULICE U NASELJIMA23.11.2000.


Doseljavanjem stanovništva šire se naselja u općini Brckovljani. Parcelacijom zemljišta, gradnjom objekata nastaju i nove ulice kojima valja nadjenuti imena kako bi njihovi stanovnici imali potpune i stalne adrese. Imenovanje ulice obveza je koju nalaže i popis stanovništva, a on bi se uskoro mogao dogoditi. Stoga je Općinskog poglavarstvo Vijeću uputilo prijedloge za imenovanje određenih ulica.


Tako će bivši odvojci Ulice Stjepana Radića u Prikraju nositi ime Ulica Kuntovec (desno) i Ulica Gredica (lijevo). To su autohtona imena sukladna nazivima tamošnjih rudina, za što se općinsko vodstvo opredijelilo prilikom imenovanja ulica. Nadalje odvojak Ulice 30. svibnja u Prikraju dobio je naziv Funtekova ulica.


Nove su ulice osnovane i u Gračecu. Odvojci Ulica 30. svibnja od sada se zovu Ulica Graca i Ulica Macan. Desni odvojak Ulica Dugava dobio je naziv Ulica Dužica, a lijevi odvojak - zove se Ulica Topolje.


U naselju Gornja Greda Ulica Ledine nastala je kao odvojak odvojka Zagrebačke ulice, a drugi odvojak ovog odvojka od sada se zove Ulica Jadanke. Dosad bezimena ulica u Lupoglavu dobila je ime Cvjetna ulica. Jedina ulica izvan građevinskoga naselja koja se nalazi u vikend području trebala je dobiti naziv Andrilovečka ulica, no Općinsko vijeće nije je imenovalo na ovoj sjednici. Razlog je tvrdnja da ta ulica već nosi naziv Vinogradska ulica, te je ocijenjeno kako valja porazgovarati sa stanovnicima kojima bi promjena imena ulice mogla potaknuti nimalo jednostavan postupak promjene dokumenata - radi izmjena u adresi. Zanimljivo je kako je spomenuti prijedlog već neformalno obilježen tablom s natpisom "Jendrilovečka ulica" što tragatelje određenih adresa može dovesti u zabludu. Stoga će ova ulica s preuranjenim imenom istaknutim na tabli, još malo pričekati svoje valjano imenovanje.


Novoimenovane ulice u ostalim naseljima valja obilježiti istaknutim nazivima, što će pridonijeti preglednosti dijelova naselja u kojima, zbog povećanja broja žitelja i dolaska novih Ijudi, više svatko svakoga ne pozna i ne zna gdje živi, kako je bilo nekad kada poštarima ili posjetiteljima nije bila nužna adresa čovjeka kojeg traže. Gdje tko živi znao je svatko u selu, a danas više nije tako. (Nada Kozić)Objavljeno: 23.11.2000.


shadow
banner banner banner banner banner